Blog 

Beperk opwarming van de stad met groen

Beperk opwarming van de stad met groen

Op stadsniveau is het uitbreiden van het areaal parken, stadsbossen en het vergroten van het aantal straatbomen het meest effectief om de opwarming van de stad te beperken.

Alle typen groen dragen bij aan het verminderen van het hitte-eilandeffect. Bomen hebben door hun omvang en volume het grootste effect. En dan vooral gezonde volwassen bomen met en goede groeiplaats en watervoorziening. Daarom zijn straatbomen, stadsbossen en parken zo belangrijk.

Door toenemende hittestress zal het stedelijk groen deels aangepast en aangevuld moeten worden met soorten die beter bestand zijn tegen hitte en droogte. Niet iedere droogteresistente boomsoort verkoelt echter even goed. Het koelende vermogen hangt sterk af van de boomsoort en de omstandigheden in de omgeving. Er wordt volop onderzoek gedaan naar de ‘booommorfologie’ van optimale klimaatbomen. Gekeken wordt naar blad- en kroonvorm, doorlaatbaarheid zon/schaduw, luchtcirculatie en hoe de takken gericht zijn.

“Daarom zijn straatbomen, stadsbossen en parken zo belangrijk.”

Het is goed om te kiezen voor vaste beplanting met een diep wortelgestel, bijvoorbeeld prairiebeplanting. Deze kleurrijke planten hebben minder last van droge zomers en zijn onderhoudsarm. Het zijn sterke planten en siergrassen die zeer geschikt zijn voor zonnige plaatsen. Ze worden in een laag lavasteen geplant. Deze laag houdt water vast, in droge periodes tot een derde van zijn gewicht. De lavalaag is bovendien onkruidwerend. *

Watervoorziening straatbomen, stadsbossen en parken
Een van de belangrijkste factoren voor een goed onderhoud van groen is watervoorziening.
Wanneer een boom net geplant is, kan het nog niet goed water uit de grond halen. Dit komt omdat een deel van de wortels tijdens het rooien verloren is gegaan. Om een boom voldoende te laten groeien, moet er dan ook extra water gegeven worden. Door goed onderhoud en voldoende water verleng je de levensduur van groen. Duurzaam groen.

*Bron: VHG, Hanboek De Openbare Ruimte

Meer informatie over watervoorziening van het groen in uw stad? Neem contact met ons op.

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *