Blog 

Biodiversiteit in de bebouwde omgeving

Biodiversiteit in de bebouwde omgeving

De bebouwde omgeving bestaat uit verschillende gebieden, met elk hun eigen microklimaat dat vaakl anders is dan de natuurlijke omgeving. Dit vraagt aandacht, want elk microklimaat verlangt zijn eigen beplanting. Het biedt ook kansen. Hoe gevarieerder het groen, hoe mee leven het aantrekt. Uit onderzoek blijkt dat een mix van inheemse en uitheemse plantensoorten goed werkt voor meer biodiversiteit in de bebouwde omgeving. 

Dak- en gevelgroen
Een groen dak trekt allerlei kleine insecten aan waar weer veel vogels op afkomen. Groene daken kunnen eenvoudig toegepast worden op gebouwen in de bebouwde omgeving en zijn ruimte besparend. Ook groene gevels zijn ruimte besparend en bieden voedsel en schuilgelegenheid aan tal van vogels en insecten. 

Bomen
Vogels hebben baat bij gevarieerde beplanting met hoogte verschillen. Bomen bieden uitzicht, voedsel, veiligheid en maken voortplanting mogelijk doordat er plek is voor nesten. Grote, gezonde bloeiende bomen en struiken kunnen een belangrijke voedselbron zijn. Ze produceren grote hoeveelheden nectar en stuifmeel. Denk aan de linde en meidoorn, maar ook aan uitheemse soorten zoals valse acacia. Er is een gevarieerd aanbod aan stuifmeel- en nectarrijke bomen en struiken die een alternatief vormen voor de vaak gekozen soorten. 

Bloembakken
Bloembakken zoals hangingsbaskets, brugbaskets, piramiden of schalen in de bebouwde omgeving zorgen met beplanting zoals Surfinia’s door hun hoge stuifmeelgehalte voor een positieve bijdrage aan de biodiversiteit. Insecten zoals bijen en vlinder worden door dit hoge stuifmeelgehalte aangetrokken. 

Wadi’s
In de bebouwde omgeving en steden wordt steeds meer plaats gemaakt voor natuurvriendelijke wadi’s. Hoog opgaande vegetatie in de wadi draagt bij aan de stedelijke biodiversiteit.  

Bestuiving
Bestuiving en bestuivers zijn essentieel voor meer biodiversiteit. Insecten zorgen voor bestuiving en helpen zo mee om plantsoorten in stad te behouden. Insecten, eitjes en rupsen van de bestuivers dienen als voedsel voor andere dieren. Door de bestuiving vormen planten ook zaden, vruchten en bessen die weer worden gegeten door veel vogels, zoogdieren en de mens. 

Onderhoud
Gezonde planten en bomen zijn essentieel voor de bijdrage aan de biodiversiteit. Onderhoud en het watergeven van de beplanting is daarom voor belang voor een langdurige investering.

*Bron: VHG – De Levende Openbare Ruimte

Meer informatie over watervoorziening van het groen in uw stad? Neem contact met ons op.

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *